Toepassing

Toepassing

Essentiële oliën worden toegepast om ons emotionele en fysieke welzijn te bevorderen. Alle oliën zijn in meer of minder mate antiseptisch en antibacterieel. Ze kunnen in een breed scala worden gebruikt als enkelvoudige essentiële olie of als mengsel van essentiële oliën, al naar gelang je eigen wensen en toepassing.

Essentiële oliën zijn eenvoudig in gebruik en brengen tegelijkertijd diepgaande veranderingen in het lichaam teweeg. Er is veel literatuur beschikbaar over de therapeutische toepassingen van essentiële oliën. Op deze site staat bij elke olie (of product) slechts zeer beperkt benoemd waarvoor ze kunnen worden gebruikt. Dit heeft te maken met de strenge richtlijnen die tegenwoordig gelden. Voor de essentiële oliën en andere producten van doTerra vindt u informatie op de volgende site: www.everythingessential.me. Ook het boek Modern Essentials, onder meer te koop via www.aromatools.com is zeer aan te bevelen als praktische gids voor het gebruik van producten van doTerra.

Daarnaast is het vaak prettig als iemand je persoonlijk kan adviseren en op weg kan helpen. Omdat ieder lichaam anders is en iedereen anders reageert blijft het belangrijk je eigen reacties te volgen en ervaring te ontwikkelen wanneer en hoeveel gebruik van essentiële oliën voor jou functioneel is. Essentiële oliën worden meestal op drie verschillende manieren gebruikt: Aromatisch, direct op de huid of inwendig.

Aromatisch gebruik

Aromatisch gebruik

Ons waarneming van geur heeft sterk invloed op ons lichaam en onze emoties, vaak gebeurt dit ook nog onbewust. Het stimuleert de hormonen, de aanmaak van neurotransmitters en beïnvloedt de metabolische processen. Aromatherapie is gebaseerd op de voorspelbare reactie van het menselijk lichaam, in het bijzonder op specifieke zintuiglijke prikkels. Sommige essentiële oliën die in de lucht worden verspreid werken zeer stimulerend, terwijl andere meer kalmerend en rustgevend werken. Naast de emotionele voordelen kan het aromatisch verspreiden van essentiële oliën d.m.v. een diffuser de lucht zuiveren van ongewenste geuren en micro-organismen. Voor het verdampen van essentiële oliën wordt een diffuser geadviseerd die werkt met een lage warmte; deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie niet beschadigd raakt. Essentiële olie kan ook worden gebruikt voor het reinigen van wasgoed of als schoonmaakmiddel.

Direct aanbrengen op de huid

Direct aanbrengen op de huid

Vanwege de natuurlijke moleculaire samenstelling zijn essentiële oliën veilig voor de huid en worden ze gemakkelijk door de huid opgenomen. Wanneer men essentiële olie plaatselijk op de huid aanbrengt kan men vrijwel direct de voordelen hiervan ervaren. Essentiële oliën hebben herstellende en kalmerende eigenschappen, zijn van natuur desinfecterend en worden veel gebruikt bij massage- en schoonheidsbehandelingen. De chemische structuur van essentiële olie zorgt ervoor dat ze gemakkelijk via de huid wordt opgenomen in de bloedbaan. Dit geeft ook inwendig enorme voordelen voor het hele lichaam.

Inwendig gebruik

Inwendig gebruik

Essentiële oliën kunnen ook als voedingssupplementen worden gebruikt om zo ondersteuning te geven aan onze gezondheid. Ingenomen in een capsule of verwerkt in eten of drinken. Sommige essentiële oliën hebben krachtige antioxiderende eigenschappen en helpen het vermijden van overmatige ontstekingsreacties in de cellen. Een groot aantal essentiële oliën wordt algemeen beschouwd als veilig voor inwendig gebruik, maar sommige oliën mogen niet worden ingenomen.

Instructies voor het gebruik

Instructies voor het gebruik

dōTERRA geeft bij elke olie duidelijk aan op welke manier deze mag worden toegepast: Aromatisch, wel of niet inwendig, op de huid (al of niet verdund met een dragende olie). Zorg ervoor dat u alleen 100% pure etherische oliën met een therapeutische kwaliteit gebruikt en volg altijd de instructies en waarschuwingen, vermeld op het etiket. Essentiële oliën mogen NIET in de ogen, open gehoorgang, in de neus of in open wonden worden gebruikt. Bij roodheid en irritatie van de huid verdun je onmiddellijk op de betreffende plek de essentiële olie met dōTERRA gefractioneerde kokosolie of met 100% zuivere olijfolie, NIET met water.

Staat u onder behandeling van een arts of bent u zwanger, raadpleeg dan eerst uw arts voordat u gebruik gaat maken van etherische oliën.

10 handige tips voor gebruik

10 handige tips voor gebruik

  • Verstuiven: een paar druppels essentiële olie met water in een verstuiver gebruiken als luchtverfrisser of aromatisch verspreiden van essentiële olie met een paar druppels in een geurbrander.
  • Uw eigen persoonlijke geurkaars: doe een paar druppels in het hete gesmolten kaarsvet van de brandende kaars.
  • Potpourri, kledingstukken, etc. enkele druppels essentiële olie geur meegeven.
  • Koken: een druppel essentiële olie van bekende keukenkruiden zoals oregano, basilicum, koriander, peper of rozemarijn toevoegen of een van de citrusoliën gebruiken.
  • Massage: Maak uw eigen massageolie door 3 tot 5 druppels essentiële olie te vermengen met dōTERRA kokosolie. Meng één deel Deep Blue olie met 4 delen dōTERRA kokosolie voor masseren van vermoeide pijnlijke spieren. Dit is ook te gebruiken bij gewrichtspijnen ed.
  • Hoofdpijn, wrijf een paar druppels rozemarijn, pepermunt of lavendel in uw nek.
  • Reinigen van tapijt of kleed: Doe 10 druppels essentiële olie in een doos met maïzena of zuiveringszout, meng dit goed en laat het een dag of twee staan. Strooi het dan over het tapijt of kleed. Laat het een uur of twee liggen en maak het dan schoon met een stofzuiger.
  • Voor heerlijk ruikend wasgoed: een paar druppels van uw favoriete olie toevoegen aan wasverzachter of waspoeder. Of ongeveer 5 druppels essentiële olie op een klein stukje badstof doen en dit in de wasdroger plaatsen.
  • Maak een natuurlijke vlooienband: doe een druppel Melaleuca essentiële olie op een leren halsbandje of een zacht stukje touw. Knoop het losjes om de nek van het dier.
  • Schoenen die naar zweet ruiken of voetschimmel: Een paar druppels Geranium of een wattenbolletje met citroen direct in de schoenen voor een heerlijke geur. Bij voetschimmel wat druppels Melaleuca olie in deschoenen.

lavendel onder

Copyright 2011.